Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Hogy megtedd a következő lépést egy teljesebb és örömtelibb élet felé... Önmagad felé.

Mire jó és hogy működik

Ugye mindannyian éreztük már azt, hogy futjuk a saját köreinket, de mégsem haladunk előre. Azt hisszük, hogy újabb és újabb oldalról közelítjük meg problémánkat és talán ezúttal fel is tudjuk dolgozni, hogy továbbléphessünk. Aztán kiderül, hogy inkább csak egy újabb arcát sikerült megismernünk és majdnem ugyanott vagyunk, ahonnan korábban nagy lendülettel elindultunk.

 

A segítő beszélgetés ilyen és hasonló helyzetekben nyújt lehetőséget ahhoz, hogy problémánkra valóban más szemszögből is rálássunk és eddig megszokott megoldó sablonjaink határait kiszélesítve, új perspektívával vágjunk neki ismét akadályainknak.

 

Hogy hogyan vágjunk bele? Az egyik legmegfelelőbb pillanat, amikor elkezdjük azt érezni, hogy nincs tovább, kifogytunk az ötletekből és fogalmunk sincs, hogy lehetne továbblépni. Sőt, talán már az is átfutott az agyunkon, hogy problémánkra nincs is megoldás. El kell fogadni és meg kell tanulni ezzel együtt élni.

Mielőtt erre a következtetésre jutnánk, érdemes körülnézni és kitekinteni saját házunk tájáról, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak, vagyis érdemes segítséget kérni és nem mindent egyedül, hősies Don Quijote harcot folytatva megoldani. A segítő beszélgetés például egy ilyen lehetőség. Feltétele, hogy keressünk - és akkor biztos találni is fogunk - egy olyan embert, aki kellően szimpatikus és figyelmesen tud meghallgatni bennünket. Ha érezzük, hogy figyelnek ránk, hogy kellemes és barátságos környezetben vagyunk, akkor bátrabban megnyílunk és teret adhatunk annak, ami a szívünket nyomja.

De ne reménykedjünk, ne várjunk csodát, mert nem fogunk kész megoldásokat és recepteket kapni. Viszont kaphatunk új, friss nézőpontokat, vagy egy kívülálló megerősítését ahhoz, hogy megtaláljuk magunkban azt a szikrát, amely újra elindít bennünket, és rajtunk múlik, hogy ezúttal hova érkezünk. Mert sokszor mi magunk zárjuk le magunk előtt az utakat, belegabalyodva érzelmeinkbe, elvárásainkba, ki sem látva előítéleteinkből, félelmeinkből.

 

Nézzünk erre egy példát. Tegyük fel, hogy az a problémánk, hogy nem tudjuk a nekünk megfelelő partnert megtalálni és a kapcsolataink mindig ugyanazzal a nagy csalódással zárulnak. Hiába érezzük azt minden alkalommal, hogy most megtaláltuk álmaink párját, a végén kiderül, hogy pontosan ugyanolyan, mint az előző volt, és ugyanazok a problémák okozzák minden alkalommal a szakítást.

Gondolunk egy merészet tehát és elmegyünk egy segítő beszélgetésre, ahol első meglepődésünk akkor támad majd, amikor a segítő visszajelzése alapján kiderül számunkra, hogy bár igyekeztünk ezt elkerülni, de választott párjaink mégiscsak hasonló alaptulajdonságokkal rendelkeztek.  Következő „aha!”élményünk akkor lesz, amikor rávezetnek arra, hogy bár új kapcsolatokba kezdünk, mégis mindig ugyanazokat a mintákat visszük magunkkal, reakcióink mindig ugyanazok egy adott helyzetre, mivel feltehetőleg nem vontuk le a megfelelő következtetéseket az előző kapcsolatunkból. Ha mindent ugyanúgy csinálunk, ha változatlanul gondolkodunk és reagálunk, mégis mitől várjuk a változást az életünkben? Hiába ismerkedünk egy látszólag teljesen más emberrel, a mi változatlan reakcióink belőle is szinte ugyanazt, általunk már jól ismert reagálást hozzák elő.

A segítő beszélgetésen tehát ebből az új szempontból elkezdhetünk rátekinteni magunkra, feltérképezni, hogy melyek voltak az azonos reakcióink, és egy kissé felülről ránézve összegezhetjük magunkban, hogy min is kell elgondolkodnunk ahhoz, hogy legközelebb ezt már másképp csináljuk. És akkor talán az eredmény, a következmény is más lesz.

 

A segítő beszélgetés során abban kaphatunk támogatást, hogy a számunkra sokszor oly toronymagas és áthághatatlan akadályokra ránézzünk, egy másik szemszögből is értékeljük, és akár le is bontsuk azokat, hogy megtaláljuk a kiutat ebből, a számunkra megoldhatatlannak tűnő útvesztőből. És kiderül, hogy bizony mélyen belül nagyon sokszor tudjuk a megoldást, ami nem is olyan bonyolult, mint elsőre gondoltuk volna. Ehhez azonban előbb ki kell szabadulnunk megszokott látásmódunkból, magunkra aggatott énképünkből és előítéleteinkből, hogy megtaláljuk belső erőforrásainkat ahhoz a más szemlélethez, átalakuláshoz, amely meghozza számunkra a változást.

A segítő beszélgetés tehát egy kíváló lehetőség arra, hogy önmagunkat segítségül hívva és mégis - egy másik személy támogatásával - önmagunkon túllépve megtaláljuk a következő lépést ahhoz, hogy az addigi körbe-körbe járásunkból egyszercsak elinduljunk az úton tovább.