Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Hogy megtedd a következő lépést egy teljesebb és örömtelibb élet felé... Önmagad felé.

Szeretsz rendszerezni, elemezni, értékelni? 3 ötlet hogyan hasznosítsd ezt önismeretben!

2018.09.13.

A rendszerezés időszaka van mostanában. A szeptember hónap energiájának is, melyet a Szűz archetípusa elevenít meg számunkra, ez az egyik fő tanulási feladata. Hogyan érjük el a céljainkat a megfelelő tevékenységekkel az adott korlátok között. Mindezt úgy, hogy összhangban legyünk saját fejlődési irányunkkal és mértékünkkel.

Leegyszerűsítve: hogy használjuk fel a lehető legoptimálisabban a rendelkezésünkre álló erőforrásainkat? Azaz az időnket, energiánkat, adottságainkat és tudásunkat.

Kielemeztem és 3 pontba rendszereztem Neked néhány hasznos javaslatot:-)

Tekints rá felülről – avagy a helyzetelemzés más szemmel

Időközönként megállni és elhelyezni magunkat a saját életünkben, ez most kicsit pátoszosan hangzik, de annál kézzelfoghatóbb hatása van az életedre és annak minőségére. Ha csak „fejetlenül” darálod a hétköznapokat előbb-utóbb kimerülsz, leamortizálódsz, szétesel. És jó, ha egyáltalán tudsz majd egy okot mondani rá, hogy miért…

Néhanapján jó, ha beiktatsz egy kis szünetet és szánsz valamennyi figyelmet arra, hogy leltárt készíts magadban: honnan indultál (akár az előző ilyen számvetéstől számítva), mi van most jelen az életedben, és mit szeretnél elérni a következő időszakban?

A legnagyobb támogatás, amit kaphatsz attól, ha ezt rendszeressé teszed az életedben (még ha csak évente vagy félévente is), az az, hogy kiemelkedsz a mókuskerékből, ahonnan mindig csak a következő lépést látod és a feladatok, „hajtanivalók” végtelen sorát.

Tehát állj meg, tegyél egy pár lépést hátra és innen, ebből a szemszögből már másképp nézheted a napi rutint. Például rálátsz arra, hogy miért vagy abban, amiben; felismerheted, hogy miért is csinálod; kielemezheted, hogy biztosan ezt és így akartad-e, és kitűzheted a „hogyan tovább”-ot, akár irányt is váltva.

Őszi nagytakarítás – minden szinten…

…avagy helyet teremteni az életedben az újnak.

Amikor változást szeretnél, új irányokat és más energiákat, akkor elengedhetetlen, hogy helyet teremt előbb ezeknek. Hogy legyen ahová beérkezniük. Hogyan tudsz helyet nyerni az újnak, amikor már amúgy is szinte túlzsúfolt az életed minden szinten? Egy alapos rendrakással és lomtalanítással. Elő kell venned minden eldugott, sarkokba és üres helyekre begyömöszölt dolgaidat, és meg kell vizsgálnod, hogy mi is az; mire volt jó neked, kell-e még vagy már csak porfogó. Hogyan kezdj neki?

Például ha minderről az időközönkénti lomtalanítás és nagytakarítás jutott eszedbe, jó helyen jársz. Körülbelül így is tudod a legegyszerűbben elképzelni. Csak most ebben az esetedben vetítsed ezt ki minden szinten:

  • Tegyél rendet magad körül az anyagi világban, talán ez a legegyszerűbb része.
  • Emellett tegyél rendet az érzelmi világodban is. Például úgy, hogy elengeded, ami legtöbbször már csak kínlódás, szenvedés és lehúzó erő.
  • És persze nem hagyhatod ki azt sem, hogy rendet tegyél a gondolataidban is, alaposan megvizsgálva, hogy miben hiszel. Hiszen azt teremted a magad számára és magad körül is.

Mi tud segíteni, hogy ezt minél hatékonyabban véghez tudd vinni? Egy biztos pont és utat mutató jelzőfény, ha újra és újra felidézed és megerősíted az eredeti szándákodat, vagyis hogy miért is csinálod mindezt.

Mi az, amire vágysz? Ahelyett, amit most elengedsz…

Feladatlista – a fejed sem zsong, és az életedbe is rendszer költözik

Vannak azok az időszakok, amikor ki sem látsz a teendőid hegyei mögül. Nem beszélve azokról a terveidről, amiket meg már olyan régóta szeretnél megvalósítani, csak valahogy soha nincs időd vagy energiád rá. Halogatsz, kapkodsz, összezavarsz és szétesel. Majd kezded elölről és próbálsz valami kézzelfogható megoldást találni, hogy hogyan is éld túl ezt az időszakot. Nos, egy jó módszer rá, ha napi/heti vagy egyéb rendszerezésű listákba szervezed és jegyzeteled az előtted tornyosuló teendőket. Miért lesz ez jó neked?

A listaírás pozitív hozadékai

  • A lista az elején még annyira egyszerűnek tűnhet, hogy szinte nem is érted, hogy miért kell leírnod. De aztán mindig eszedbe juthat még több, még újabb. Biztos tapasztaltad már, hogy mi lesz ennek a vége. Káosz. A régieket elfelejted, az újak rendszertelenül esnek be a napjaidba.
  • Önismereti szempontból is nagyon hasznos. Mert segít felismerni az adott témával kapcsolatos tudatos és akár mélyebben megbújó érzéseidet és gondolataidat. Ráadásul, ha pontokba szeded, ezzel egyúttal rendszerezed is őket. Nem csak a papíron. Magadban is.
  • Segít, hogy ne a fejed legyen mindig telezsúfolva a napi/heti teendőkkel, elvégzendő és megoldandó feladatokkal. Ha leírod ezeket, nem kell észben tartani. Máris megszabadultál a fejedet terhelő feszültség egy részétől, felszabadítva ezzel egy kis üres helyet mindannak az ellazító energiának, amire éppen szükséged van. A lista pedig mindig kéznél és készen van, ha szükséged lenne rá. Sőt, rendszeres időközönként tudatosan elő is veheted.

Fontos, hogy írd le! És olyan módot találj rá magadnak, ami neked a legmegfelelőbb és ahol mindig elő tudod majd kapni. Vagyis felejtsd el a kis cetliket, amiket ide-oda ragasztgatsz, mert rövid úton megint a szétesés fázisnal találod magad.

 Ha szeretnél még többet olvasni a szeptember havi energetikáról, itt megteheted!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!