Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Spontán képek önmagadról, avagy önismeret táncórán

2018.10.22.

Tudatosság és tánc. Játék és önismeret. Hogy kapcsolódnak egymáshoz? És miért érdemes figyelned rájuk?

Egyre tudatosabban élni azt jelenti többek között, hogy a leghétköznapibb történésekben is észreveszem érzelmi és gondolati mozgatórugóimat. Vagyis felismerem, hogy egy-egy spontánnak tűnő reagálásom valójában egy sablon, amit minden hasonló helyzetben nagyjából ugyanúgy alkalmazok. És azt gondoltad volna, hogy néha a legváratlanabb helyzetekben kaphatod magadról a leghasznosabb tanítást?

Például a hobbid a tánc, és épp egy laza, szórakoztató, kellemes órán vagy. De észreveszed, hogy valami – például egy gyorsabb ritmus, egy bonyolultabb figura - egyre jobban zavar, és újra és újra elveszted a fonalat miatta vagy feszült leszel. Ha nem intézed el annyival, hogy magadban elégedetlenkedsz és mielőbb próbálod elfelejteni, akkor a legjobb tanítómestered lehet ez a kis bosszantó dolog. Hogyan?

Úgy, hogy elkezded megfigyelni: mikor kezdődik, mi zavar benne és miért. Hogyan tanulod a lépéseket? Hamar feladod és szapulod magad, mert nem megy elsőre? Vagy nagy lendülettel belevágsz, egész jól működik ideig-óráig, aztán egyszer csak szétesik az egész, összegabalyodik kezed-lábad és elveszted a fonalat, azaz kiesel a ritmusból? Figyeld meg magad ilyenkor! Mit csinálsz,  hogy reagálsz? Mit gondolsz? Mit érzel? Érdekes és nagyon tanulságos felfedezéseket lehet tenni ilyenkor. Csak résen kell lenni, azaz jelen lenni figyelemmel és nem csak rutinból végig szaladni az egészen.

Ha mindez megvan, akkor léphetsz egy szintet. Azaz következő lépésként kiterjesztheted ezt a fajta tudatosságot az életed egyéb területeire is. Például nézd meg, hogy hol használod ugyanezt a sablont, milyen élethekyzetekben reagálsz ugyanígy, mint ahogy most felfedezted? Észreveheted, hogy talán a kapcsolataidban, párkapcsolatodban is pont így működsz, hasonló körülmények között. Vagy a munkahelyeden. És akkor miért nem ezzel kezdtem, mikor ezek sokkal súlyosabb dolgok az életben, mint például a hobbiból végzett táncolás?

Hát éppen ezért. A számodra nagyobb fontossággal bíró területekre sokkal nehezebb rálátnod. Mert nagyobb a tét, sokkal komolyabban is veszed. Tehát nagyobb az érzelmi töltet, nagyobb az ellenállás a más szemszögből való rálátásra. A következmény pedig, hogy nem tudod beengedni a finoman működő spontán felfedezéseket, mint például egy könnyed, de nagy tanításokat magában rejtő táncórán.

Ha érdekel, hogyan tudod önmagadban felfedezni a megoldásokat az éppen előtted álló akadályok elhárításához, gyere és tárd fel a saját válaszaidat: SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS, hogy több öröm és harmónia költözzön az életedbe>>>

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!