Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Hogy megtedd a következő lépést egy teljesebb és örömtelibb élet felé... Önmagad felé.

Méregtelenítés, tisztítókúra és az érzelmi hatásaik

2017.03.16.

Tavasz és ősz. A két legkiválóbb időszak testünk-lelkünk méregtelenítésére. Pár napja (március 13-ától) ismét fogyó hold időszaka van, ami különösen ajánlott a tisztító és méregtelenítő kúrák elkezdéséhez.

Az, hogy kinek milyen módszer vagy receptúra válik be a leginkább, azt érdemes egyénileg az alkat és habitus szerint kitapasztalni, és ami szintén nem elhanyagolható, nagyon ajánlott az egyes kúrákhoz a szervezetünk számára legmegfelelőbb kiegészítő és egészséges táplálkozásra odafigyelni, hogy a végén valóban jól jöjjünk ki belőle, nem tönkretéve valamelyik alapvető belső szervünket.

Ebben az írásban most a méregtelenítésnek egy másik vetületéről olvashatsz, mégpedig az érzelmekre való hatásáról. Mire érdemes odafigyelned, ha több héten keresztül gyökeresen megváltoztatod az addig megszokott étkezésedet?

Ellenállás

Mivel elkezdtél tenni egészséges önmagadért, egyből életre kelhet a benned lévő ellenálló, aki jottányit sem akar engedni a jól megszokottból. Zsigerből elutasít bármiféle változást, nem szereti az újat vagy a váratlant, és főleg nem rajong a fegyelmezett és rendszeres, az egészséget szem előtt tartó táplálkozási szokások iránt.

Így akár tudatosan, de még inkább a tudattalanból irányítva olyan helyzetekben találhatod magad, amelyek első ránézésre szinte ellehetetlenítik az elhatározásodat, vagy nagyon megnehezítik, hiszen
folyton valami nehézségbe ütközöl. Nem kapod meg időben a kúrához szükséges termékeket? Pont most romlik el a gyümölcscentrifugád/citromfacsaród/turmixgéped? Pont ilyenkor szerveznek keresztbe a munkahelyen is, mindenféle workshopokkal/kurzusokkal/kiküldetéssel? Annak ellenére, hogy ez mind úgy tűnik, hogy külső körülmény áldozata vagy, valójában a kiváltó oka a benned lévő ellenállásban keresendő.

Érzelmi hullámzások, dühkitörések

A legfontosabb méregtelenítő szervünk a májunk. A májhoz tartozó érzelmek pedig többek közt a düh, harag, indulatok. Ahogyan a testünkből is kiválasztja a szervezetünk számára káros anyagokat, úgy a lelkünkkel is éppen ezt teszi: felszínre törnek a mélyre rejtett kevésbé fényes és kedves érzelmeink is. Utat törnek maguknak a tudatunkba, olyan erővel, amit már szinte képtelenség, vagy hihetetlen nagy erővel tudnánk csak visszatartani.

Észrevetted már, hogy egy-egy ilyen kúra alkalmával ingerültebb, türelmetlenebb és feszültebb vagy? Hogy sokszor, úgymond ok nélkül, hirtelen dühös leszel olyan helyzetekben, olyan emberekre, amit azelőtt teljesen tudtál tolerálni vagy éppen kezelni? Ez mind természetes velejárója testünk-lelkünk megtisztításának.

Ami érdemes figyelned ezekben a helyzetekben:

  • ne másokon töltsd ki a dühödet, ne borítsd rájuk a haragodat. Legjobb, ha a közvetlen környezetedben esetleg előre szólsz, hogy ebben a néhány hétben várható lesz ilyen, és közösen keressetek valamilyen megoldást rá.
  • persze az sem jó, ha benn akarod tartani a felgyülemlett indulatot (ilyenkor amúgy sem nagyon lehet). De ha tudatosan figyeled az érzelmi folyamataidat, akkor kezelni is tudod majd őket. Például a feszültség levezetésére iktass be valamilyen jó kis energia levezető mozgást, tornát, futást, ami egyébként abszolút támogatja az eredeti célodat.
  • érdemes megfigyelned, hogy milyen helyzetekben, esetleg mely emberek hatására törnek elő belőled ezek az indulatok. Mert ez azt jelenti, hogy normál esetben, a hétköznapi életviteledben itt nyomod el ezeket az érzelmeidet, nem képviseled magad kellőképpen, aminek következménye, hogy csak gyűlik-gyűlik a gőz, mint a kuktában…és tudjuk, hogy az hogyan sistereg ki onnan. Ha tehát a hétköznapokban elkezdesz majd inkább „beleállni” ezekbe a helyzetekbe, és nem sértően, de mégiscsak képviseled magad, az elfojtott indulataid is sokkal kisebb mennyiségben gyűlnek majd össze.

Kitartás, tudatos figyelem, sikerélmény

Fontos, hogy amikor túl vagy egy-egy mélyponton és sikerrel veszed az éppen aktuális akadályokat, tudatosítsd magadban ezt a sikert.
Igen, veregesd meg a vállad, mert kitartó és állhatatos voltál! Minden egyes ilyen kis győzelemmel erősíted önmagad erejét és bizalmát saját magadban. Megjelenhet egy újabb érzés, megtapasztalás benned: nem csak testileg tisztulsz, hanem érzelmeidet és gondolataidat is a tudatos figyelmed alatt tartod.

A fentiek szemszögéből mindegy, hogy a méregtelenítési folyamat milyen hosszú, mennyi időt adtál magadnak erre. Akár egy nap alatt is lejátszódhat mindez az érzelmi és gondolati hullámzás benned. Ha ezekre is figyelsz, ha tudatosan jelen vagy mindabban, ami történik veled ilyenkor (is), sokkal hatásosabb megtisztulást élhetsz át nem csak testi, hanem lelki és szellemi szinteken is.

Kívánok eredményes, tudatos és csodás megtapasztalásokkal teli újjáéledést!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!