Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Hogy megtedd a következő lépést egy teljesebb és örömtelibb élet felé... Önmagad felé.

Hogyan méregteleníts hosszú távon is hatásosan?

2019.03.22.

A böjti időszak kellős közepén vagyunk, a tél utáni méregtelenítés fő időszakában. Ráadásul, a meleg közeledtével sokan vagyunk, akik szeretnénk a télen ránk ugrott plusz kilókat finoman lerázni.
Így ismét a tavaszi tisztító-, méregtelenítő- és fogyókúra témához szeretnék még egy-két gondolat erejéig visszatérni…

Tapasztalatom szerint az egyik leghatásosabb módszer, amin az egész méregtelenítő kúrád sikere áll vagy bukik, az néhány egyszerű kérdés tudatosítása, és arra a te saját válaszod megtalálása. Amitől hosszú távon is eredményesebb lesz így az egész folyamat, az az, hogy a gondolataidban és az érzelmi világodban is rendet teszel. Ha belső világodban elvégzed a nagytakarítást és átrendezést, ez meghozza látható eredményét kívül is. Megkönnyebbülsz és új erőidet fedezed fel, miközben a jól-léted is szintet ugrik. Bíztató ez így, ugye?

Ahhoz, hogy ide eljuss, előbb még be kell járnod önmagad belső útjait. Ahhoz, hogy mindez minél teljesebb legyen, jó, ha mind a 3 szinten, azaz a testi, az érzelmi és a gondolati szinteken is végigmész a folyamaton. 


FIZIKAI SZINT - A MOTIVÁCIÓ TUDATOSÍTÁSA


Az első kérdés, amivel minden elkezdődik, így hangzik:

„Miért csinálom ezt a kúrát?”

Vagyis mi a célod vele. Fogyni akarsz? A télen szükséges, de most már inkább felesleges és nem túl egészséges táplálkozásod átértékelése és átformálása? Netán egy életmód- és ezzel együtt étrend váltás a fő ok, ami a szemed előtt lebeg?

Fontos, hogy tudd, miért csinálod ezt a kúrát/diétát/böjtöt, mert ez lesz az a kiindulópont, ahova újra és újra visszatérhetsz, amikor meginogni érzed magad. 


ÉRZELMI SZINT - A CÉLOD MÖGÖTTI VÁGY FELTÉRKÉPEZÉSE


Egy szinttel tovább lépve (azaz önmagadba mélyebben belenézve), az is nagyon fontos, hogy tudatosítsd, milyen vágyad rejtőzik egy-egy ilyen kúra/diéta/böjt mögött. Vagyis ez a következő kérdés:

„Hogyan szeretném érezni magam a sikeres kúra végén? Milyen érzés kapcsolódik a célomhoz?”

Ezt erősítsd magadban minél többször, ez lesz a húzóerőd, hogy kitarts és végigcsináld, amit elhatároztál. Hogy megkönnyítsd ezt magadnak, alkoss egy képet róla, amire nézz rá minden nap. Vagy fogalmazd meg a saját megerősítő mondatodat, amit ismételj naponta néhányszor. 


MENTÁLIS SZINT – AZ AKADÁLYOK FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE


És végül jön az egyik legnehezebb, egyben az utolsó kérdés:

„Milyen téves elképzeléseket és ezeken alapuló cselekvési mintákat tudok felismerni és átalakítani a célom érdekében?”

Önmagunk számára ezerféle kifogást és magyarázatot találunk, amikor biztonságot adó megszokásainkat és jól bevált rutinjainkat kell megvédeni a változástól, változtatástól. Így van ez az étkezés fontos témájában is.

Gondoltál már úgy az étkezésre, mint önmagad tudatos, figyelemmel teli táplálására? Amikor a tested szemszögéből is megnézed azt, hogy mit, hogyan, mennyit eszel? Hogy mire van valójában szükséged? Lehet, hogy így teljesen új utakat fedezel fel, melyek távol állhatnak attól amit gyermekkorodban tanultál. 

Tudatosítsd magadban az étkezéshez és tápláláshoz kapcsolódó gondolkodásodat. Ami nem hasznos számodra, szűrd ki és keresd meg a neked inkább megfelelőt. Ezzel a tudatosítással és az akaratod erejével segíted magad más utat választani, amikor ismét a régi hitrendszered szerint cselekednél.

Összefoglalva tehát, ha tudod, mi hajt vagy vonz téged a diétában/böjtben, erősíted magadban a vágyott érzést, amit szeretnél elérni a végére, és „átírod” a számodra már nem megfelelő végkimenetelt biztosító gondolkodási mintáidat, akkor a méregtelenítő/tisztító kúrád is sokkal hatásosabb lesz. Ráadásul, hosszú távon is jobban meg tudod tartani majd mindazt, ahová eljutottál vele, hiszen nemcsak fizikai, hanem lelki és szellemi szinten is átértékelted és átalakítottad a téged akadályozó tényezőket:-)

Hogyan működik ez a gyakorlatban? Vegyünk ehhez egy átlagos tisztítókúrát, és annak hatásait.


FIZIKAI szinten: csökkennek a kilók, egészségesebb étrendet követsz, esztétikusabb kinézeted lesz.


A lényeg természetesen az, hogy jól érezd magad a bőrödben, ne a mérleg mutasson minél kevesebbet. A kettő nagyon távol áll egymástól. Ezt biztos láttad már te is, amikor az a „bizonyos” belső ragyogás jelen van valakiben, a kilók hiányától függetlenül is.


ÉRZELMI szinten: egy cél lehet a megrekedtség, teltség, tehetetlenség érzéséből kimozdulni.


Hogy milyen érzés kapcsolható ehhez? A kilók neheze helyett könnyűnek, elevenebbnek és mozgékonyabbnak érzed magad. A teltség sokszor cselekvőképtelenné tévő érzése helyett újra lesz erőd és energiád azokra a dolgokra, amelyek az életben való előre haladásodat támogatják.


MENTÁLIS szinten: téves képzeteidet, csalóka vagy elavult gondolataidat és hitrendszeredet alakíthatod át a tudatos odafigyeléssel.


Vagyis például elhagyhatod az evésnek azt a tévútra vezető motivációját, amikor valamilyen érzelmi hiány kompenzálása miatt választod az evés és nassolás tevékenységét. Ha figyelsz magadra, akkor inkább felismered majd mi az, ami bánt, ami frusztrál, ami után sóvárogsz, ami annyira fáj, hogy inkább degeszre eszed magad a „mert én ezt most megérdemlem!” felkiáltással. És ami után persze kezdődik elölről ez az ördögi kör: hízás, megrekedtség, tehetetlenség, kudarcélmények, újabb evés. Azaz, ezzel a fajta evéssel nem hogy nem oldod meg a problémáidat, de egyenesen tartósítod őket a magad számára.

A hosszú távon is eredményes méregtelenítésben tehát az tud segíteni, ha minden szinten elvégzed a "nagytakarítást. Lehet, hogy macerásabb, nehezebb, kényelmetlenebb. Viszont hatékonyabb. 

Minden szinten sikerélményekben gazdag tavaszi tisztító-, méregtelenítő- és/vagy fogyókúrát kívánok!

Szeretnéd még élvezhetőbbé és hatékonyabbá tenni a méregtelenítési folyamatodat? Ez is érdekelhet: HOLISTIC PULSING/LÉLEKMASSZÁZS - hozd egyensúlyba az energiarendszeredet!>>> 

A témához kapcsolódó előző cikket itt olvashatod el: 3 ötlet, hogy tavaszi méregtelenítésed minden szinten élvezhetőbb legyen>>>

Tetszett, amit olvastál? Oszd meg bátran másokkal is! Köszönöm:-)

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!