Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Elég volt! Nem bírom tovább… avagy, téged is szólít a változás?

2018.03.24.

Mindig eljön egy olyan pillanat az életünkben, amikor úgy érezzük, hogy ELÉG, jó lenne már valahogy - legalább egy kicsit - másképp folytatni. Ismerős ez neked is?

Érezheted ezt úgy is, hogy megrekedtél, nem történik semmi érdekes veled, minden ugyanolyan egyhangúságban és megszokottságban zajlik nap, mint nap. Vagy érezheted úgy is, hogy iszonyúan feszít már belül valami, sokszor vagy feszült és ideges, a legapróbb dolgokon is borzasztóan fel tudsz idegesedni, és hogy mindez miért van, fogalmad sincsen.

Ez van…

Hogy mi tud ilyenkor segíteni? Nos, az első és legfontosabb, hogy felismered, EZ VAN. Már ez önmagában tud adni egy kis feloldódást, hiszen ezzel az elfogadással beleengedted magadat a helyzetbe, megérkeztél a jelenbe, önmagadhoz. Ahhoz az önmagadhoz, aki már nem tehetetlen a fásultságtól, hogy máshol és izgalmasabb, békésebb vagy éppen bármilyen másmilyen szeretne lenni.  A JELENBEN LENNI, ez minden tanítás egyik alaptétele. Ha valóban megadod magadnak ezt az állapotot, csodás megnyugvás érkezik meg hozzád. De, ez „csak” az első lépés. Még akkor is, ha mint mondják, ez már a fél megoldás.

Mire jó ez nekem?

Amikor felismered, hogy éppen mi zajlik benned és megadod magad neki, jöhet a következő állomás. Felismerheted, hogy jó-e ez neked, milyen érzéseket vált ki benned az adott helyzet, milyen gondolatokat indít el benned, és mindez hova akar téged elvezetni, mire akarja felhívni a figyelmedet.

Például, vegyük az írás elején említett megrekedtséget.

Mi van mögötte? Milyen érzés? Félsz valamitől, amit megléphetnél? Netán azt kattogja egy hang a fejedben, hogy „ilyen az élet, ez van, mit akarsz még?” Miközben lehet, hogy épp egy új képességed szeretné magát megmutatni, például, hogy kitartó és erős vagy, amit mondjuk rendszeres testedzéssel fel fedezhetnél magadban, ha neki indulnál.

De lehet, hogy a rugalmasságod és a vonzerőd akar megcsillanni, amit mondjuk egy táncórán fedezhetnél fel, ahová csak úgy „véletlenül” hagyod magad elsodorni. Az is lehet, hogy sokkal többre lennél képes a munkahelyen, ha felmernéd vállalni, hogy jobban megmutatod magad.

Vagy talán épp egy új munkahely, vagy új szakma, vagy egy új szerelem, vagy egy új baráti kör vár rád valahol. Ha megállnál és szembenéznél ezzel az állapotoddal és a mögötte megbújó érzésekkel, gondolatokkal...

És az is lehet, hogy valami sokkal mélyebb, nehezebb és fájdalmasabb téma van a megrekedtség, a feszültség, az idegesség vagy éppen a dühösség mögött. Amivel nem lesz majd ilyen egyszerű szembenézni és nem feltétlenül tudod majd ilyen könnyen kezelni sem, mint a fenti példákban. Ebben mindig ott vannak segítségül a pszichoterápiás módszerek.

A láthatatlan mechanizmusok

Visszatérve az alaphelyzetre, a mechanizmus általában ugyanaz. Egy gondolat, egy érzelem, vagy az ezekből fakadó szokások, tettek útját állják energiáid természetes áramlásának és valahol megborul benned az egyensúly, megbillen a rendszered. Minél régebbi az elakadás, annál nagyobb gátat tud vetni benned, és előbb-utóbb elkezd terjeszkedni is.

Minden kényelmetlen érzésed, helyzeted egy-egy ilyen elakadásra akarja irányítani a figyelmed. És sajnos az a rossz hírem van, hogy nincsenek csodadoktorok, sem csoda gyógyítók, akik a Te akaratod, szándékod és cselekvésed nélkül simán meg tudnak majd gyógyítani, helyre tudnak rakni.

Belső változás – külső átalakulás

Az utolsó lépés, és egyben a puzzle utolsó és legfontosabb darabkája pedig:

A VÁLTOZÁS

Addig, ameddig a külvilágot szeretnéd átalakítani, ameddig kívül keresed a hibásat és minden problémád okozóját; addig ameddig a külső körülmények megváltoztatásával akarsz megoldásokat és feloldásokat találni, addig részeredményeid lesznek csak. Már ha lesznek egyáltalán.

Ha valódi megoldást keresel a problémádra, betegségedre, élethelyzetedre, az csak egyféleképpen lehetséges. Készen kell állnod, nyitottnak kell lenned a változásra. Elsősorban belül, ami aztán megjelenik majd külvilágodban is.

Ekkor már teljesen természetesen, és minden erőlködés nélkül. Ez az, amikor tudod, mit kell tenned és van erőd, ihleted meg is cselekedni azt. Ráadásul csodás „véletlenek” és lehetőségek segítenek téged lépésről, lépésre. De mindez csak akkor, amikor a belső átalakulás már megtörtént.

Felismered, elfogadod, megbocsájtod, amit kell, majd el is engeded, amit tudsz, és befogadod szeretettel, hogy mindez az új helyzet milyenné varázsol át téged és az életed. 

Így, már nem csak hangzatos klisék lesznek a megbocsátás, a szeretet, az elengedés minőségei. Így, már az életed természetes részei, akkor is, ha több-kevesebb fájdalmon és szenvedésen keresztül vezetnek téged, és akkor is, ha egy laza, kalandos utazás ez az egész számodra. 

Ha úgy érzed, te is változtatni szeretnél, de nem tudod, hogy hogyan kezdjed el, ez is egy lehetőség lehet: SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS - ismerd meg a benned lévő válaszaidat>>>

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Megosztás