Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Hogy megtedd a következő lépést egy teljesebb és örömtelibb élet felé... Önmagad felé.

Az igazán hatékony segítség... szerintem

2018.04.13.

Mivel klasszikus pszichológiát sosem tanultam, viszont régóta vonzott ez a terület, vagyis az emberi lélektan, ezért tapasztalásom során – sok önismereti csoportot megjárva - főleg saját élményen alapuló tudást gyűjtöttem össze.

Arra a kérdésre, hogy mi szerintem az igazán hatékony segítség, a következőkre jutottam…

Ismeritek azt a mondást, hogy „ amit mondunk a másikról, nem sokat árul el róla, viszont annál többet rólunk”?

Hát, eltelt egy kis idő, amíg ez a kijelentés a helyére került bennem. Legelőször ennek a gyakorlati alkalmazásával a KheironTranszperszonális Pszichológia Központ egyik foglalkozásán találkoztam össze, amit segítő foglalkozású szakembereknek tartottak. Ez is saját élményen alapuló csoportfoglalkozás volt:-)

Szóval érdekes volt azt megfigyelni és aztán meg is tapasztalni, hogy hogyan állunk egymás problémáihoz. Ismerős az a helyzet, amikor a másik elkezdi mondani, hogy mi a baja, Te pedig azonnal látod a megoldást, rosszabb esetben a tudomására is hozod, vérmérsékletedtől függő stílusban. Na ez az, ami nekünk, segítő szándékú és foglakozású emberek számára tilos! Merthogy:

  • miért fosztanám őt meg attól az „aha-felismerés” élménytől, amikor az én nyitott kíváncsiságom elvezeti őt oda, ahol megtalálja a saját válaszát? És EZ lesz az ő valódi segítsége a továbblépéshez!
  • honnan is tudhatnám én azt, hogy benne, mélyen legbelül eltemetve, mi is zajlik; mi történt, hogy most itt tart; miért így reagál helyzetekre, emberekre? Ennek a „kibányászása” a tudatalattijából egy –általában hosszabb-rövidebb ideig tartó - folyamat eredménye.
  • azzal, hogy nem ítélem meg őt – se felfelé, se lefelé – teret adok annak, hogy a lelke tisztán megmutatkozhasson a számára, egy másik ember tükrében. És magamnak is megadom a lehetőséget az elfogadás gyakorlására.

És az is előfordul, nem is ritkán, hogy nem csak kérdezek, hanem kijelentek, mesélek, tudást adok át. Viszont ezt mindig ezzel a kerettel is teszem, hogy ez az én véleményem, tapasztalásom. Így a velem beszélgetőnek megvan a lehetősége, hogy azt vonhassa le belőle, ami számára segítő és befogadható. Vagy akár el is utasíthatja, mert ő másképp érez, gondol, vélekedik éppen akkor, éppen arról. Szíve joga.

A lényeg, hogy a beszélgetés végén mindenki jó érzéssel álljon fel, mert megtörtént az, amiért ez a helyzet és alkalom létrejött, mindenki számára a legmegfelelőbb módon.

Röviden és tömören, így képzelem el a segítő beszélgetést. Ebben van tapasztalatom mindkét oldalról, segítettként és segítőként is.

Mi az, amire számíthatsz az egyéni konzultáción?

  • Közösen teret adunk a gyógyító szeretetnek
  • "Tükröt" kapsz magadról
  • Közösen megkeressük és kibontjuk saját segítő minőségeidet
  • Segítő kérdések, hogy megtaláld a saját válaszaidat
  • Ellazulás, hogy öngyógyító erőd beindulhasson
  • Akadályozó blokkok feloldása, hogy az energiáid újra szabadon áramoljanak

Összességében: szeretetteljes légkör, kellemes beszélgetés, energiarendszered kiegyensúlyozása és feltöltése, fókusz önmagadra. 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!