Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Hogy megtedd a következő lépést egy teljesebb és örömtelibb élet felé... Önmagad felé.

A "nem-cselekvés" ideje - avagy mit kezdjünk most magunkkal?

2017.01.24.

Téli, hideg, „begubózós” napokat élünk. Sokan betegek (influenza, nátha), sokan fáradtak, kedvetlenek, energiátlanok. Lehet, hogy ez nem véletlenül van így?

Lehet, hogy ezek a téli, nehezebb napok, időszakok akár hasznosak is lehetnek a számunkra, ha egy kicsit másképp tekintünk rájuk? Lehet, hogy mindezek a tünetek jelezni akarnak, hogy nekünk is, mint ahogyan egyébként most kint a természetben is, egy kis lenyugvásra, egy kis bekuckózásra, egy kis elcsendesedésre lenne szükségünk?

Azt kell, hogy mondjam, hogy a „nem-cselekvés” néha sokkal nehezebb, mint a cselekvés. „Csinálj már valamit!”, „Ne töltsd az időt semmittevéssel, ne töltsd el feleslegesen!”, „Kezdj már magaddal valamit!”, stb. Ugye, hogy erre vagyunk inkább szocializálódva? Ha egy kis időre elkap a semmittevés, a „lustaság”, a fáradtság, a „semmihez sincsen kedvem, de egyébként nincs semmi bajom” állapotokban egyből elkezdünk azon pánikolni, hogy mégis mi bajunk van, hogy nincs energiánk, lendületünk. Pedig lehet ilyenkor „csak” a lelkünk szólít, hív, hogy lassuljunk le, álljunk meg egy kis időre az őrült rohanásból, és mélyedjünk el belső csendünkbe, hogy felvehessük a kapcsolatot Vele. Sokszor milyen nehéz ezt megengedni magunknak, a kifogások sorolása helyett: a munka, a gyerek, a család, a programok, stb.

És félreértés ne essék: a „nem-cselekvés” nem azt jelenti, hogy végre leülök magamban és végignézem a kedvenc sorozatom kihagyott részeit, vagy kiolvasom a régóta tervezett könyvet a kedvenc írómtól. Persze, néha ezeket is jelenti, ha számodra ez az ellazulás szükséges, mint átmenet, mint ráhangolódás a teljes kikapcsolódására az agyad pörgésének, ami aztán állandó valamit csinálásban nyilvánul meg.

A „nem-cselekvés” az az állapot, amikor kívül pöröghet a világ, benned csend van, béke és nyugalom és erre rá is tudsz hangolódni és hagyni, hogy ebben az állapotban mi bomlik ki számodra, mélyen belülről.

Lehet annyi, hogy energiával töltődsz fel az önmagaddal, a lelkeddel eltöltött tudatos összekapcsolódás hatására. Azt érzed, hogy olyan mintha egy csodálatosat pihentél volna. Ez amúgy a téli betegségek gyógyításának is egy hatékony módjaJ

Lehet, hogy helyre állnak benned a dolgok, de nem a gondolkodás hatására, mert azt akarod, hanem egyszerűen csak megtörténik a belső bölcsességed által, mert hagytál időt és teret neki.

És lehet az is, hogy megszületik benned valami új, valami más, valami, amire talán már régóta vársz, de sohasem tudtad, hogy kezdj neki.

Ezért ne hagyd eltéríteni magad, ha a tested-lelked jelez, hogy egy kis befelé fordulásra, azaz egy kis lekapcsolódásra van szüksége a külvilág zajától. Mindenképpen jobb lesz utána, ha megadod ennek magad. Neked is jobb lesz, és a körülötted lévőknek is:-)

Feltöltődős, békés, áldásos szép téli napokat kívánok!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!