Önismeret. Spiritualitás. Tudatosság.

Hogy megtedd a következő lépést egy teljesebb és örömtelibb élet felé... Önmagad felé.

3 terület, ahol most mélyebbre áshatsz…

2020.04.08.

Mostanra már igazán képet kaphattál arról, hogy milyen is az, amikor elmélyülhet a kapcsolatod saját magaddal. Ahogy bekorlátozódott a kinti mozgástered, úgy válik egyre fontosabbá, hogy mikro környezetedben mihez is kezdesz magaddal. És azt hogyan teszed…

A 3 legfontosabb terület szerintem, amire jó, ha még tudatosabban figyelsz ezekben a hónapokban:

Otthon, édes otthon…

Most, hogy sokkal több időt töltesz otthon – akár folyamatosan, akár a munkád mellett – teljesen átalakul a viszonyod a lakásodhoz. Konkrétan a lakásodból otthont varázsolhatsz magadnak. Amiben jól érzed magad. Amiben megvan mindened ahhoz, hogy biztonságban érezd magad és kellemese(bbe)n teljenek a napjaid.

A szokásos takarításokon túl, most akár „mélyebbre áshatsz”. Mi az, amit régóta tervezel megváltoztatni, lomtalanítani, átrendezni, csak sosem volt rá időd? Lehet, hogy eljön az az idő, amikor már annyira unatkozol, hogy éppen ebbe a régóta halogatott tevékenységbe menekülsz? Vagy esetleg egy kis saját időre vágysz, és ez épp kapóra jön.

Most gyakorolhatod és alakíthatod ki igazán azt, hogy valóban jól érezd magad a saját falaid között. Ráadásul - mivel átvitt értelemben a lakásunk szimbolizálja személyiségünket – felfoghatod mindezt úgy is, hogy tanulsz önmagaddal még közelebbi viszonyt építeni; gyakorlod, hogy önmagadban kezd el még jobban érezni magad.

Az idő művészete

Érdekes helyzet ez most az idővel. Azt gondolhatnánk, hogy most aztán rengeteg van belőle. Még talán pánik is volt az elején nálad is: „úristen, hogy fog eltelni ez a sok idő?!”

Megmondom őszintén, először én is megijedtem. Annak ellenére, hogy sosem okozott gondot eltölteni az időt, és szerintem az átlagnál nagyobb az igényem az egyedüllétre, az elvonulásra. Ilyenkor alkotok, meditálok, töltődöm. Mégis, valahogy most azt vettem észre, hogy ha nem figyelek rá, kicsúszik a nap a kezeim közül. A nap végén döbbenten állok, hogy hova tűnt el az idő? Mire ment el ez a sok óra?

Aztán rájöttem, hogy mik a buktatók. Szinte minden otthon zajlik, így külön szervezést igényel, hogy a munka ne csússzon össze a magánélettel és a pihenéssel, hogy az online és telefonos kapcsolattartások ne legyenek parttalanok, hogy egy napban lehetőleg többféle tevékenység is beleférjen. Hiszen mindent otthon kell most megoldani (kivéve a rendszeres sétát a levegőn, ha van igényed rá): munkát, a mozgást, a meditációt, a kikapcsolódást/szórakozást, a közösségi életet és persze ezek mellett még mindig ott van a házimunka is. Ismerős neked is?

Művészet az, hogy mindezt hogyan szervezd meg a lehető legjobban. És persze úgy, hogy mindenki mással is összeegyeztesd, akivel egy fedél alatt laksz. Az egyensúly optimális kialakítása és a tevékenységek összeszervezése nem kis kihívás elé állít, de a tudatos hozzáállás meglepő sikereket hozhat neked is.

Kapcsolattartás: minden szinten - szinte minden

Telefonok. Videochatek. Posztolások. Családdal. Barátokkal. Rokonokkal. Munkatársakkal. Mivel a kapcsolattartás átkerült a digitális térbe, ezek mennyisége a többszörösére nőtt. Ha te is túl vagy már azokon az első időkön, amikor észrevétlenül órák teltek el a telefonnal a füleden, akkor jöhet a következő fázis.

Igen, ismét a tudatosság ebben is. Ha az előbbi pontban leírt időbeosztás művészetét magasabb szintre akarod emelni, akkor figyelned kell egy-két dologra. Például arra, hogy sokkal hosszabbak a telefonbeszélgetések, kevésbé tudod kontrollálni ki mikor keres, ha otthonról dolgozol összecsúszik a munka a magánéleteddel, és a legváratlanabb időpontokban kell abbahagynod, amit éppen csinálsz. Nem csoda, hogy estére már azt sem tudod, hogy hol áll a fejed.

A kapcsolattartás mennyisége helyett/mellett most a minőség is fontos. Tudod valamennyire szabályozni, hogy kivel mennyit mikor szeretnél beszélni? Tedd meg! Tudsz figyelni arra, hogy maradjon elég időd és energiád a számodra fontos és téged emelő beszélgetésekre is? Figyelj rá! Marad elég időd önmagadra is, hogy feltöltődj, és hogy arra is tudj figyelni, mi zajlik benned? Teremts rá alkalmat!

Ha úgy érzed, nem csak túlélni akarsz most, hanem fejlődni is, akkor a figyelmedet tudatosan befelé is kell fordítanod. Legalább annyi időre, hogy saját történéseiddel ne csak kívül, hanem belül is tisztában légy. Így leszel azok között, akik a különleges idők elteltével is tudni fogják, hogyan folytassák az életet önmagukkal a legteljesebb összhangban.

És ha úgy érzed, jól jönne egy kis támogatás ebben, a segítő beszélgetéssel, OH-kártyával és meditációval online is a rendelkezésedre állok:-)

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!